Pyriformis Syndroma ismertetése

Definíció:

A pyriformis syndroma olyan alagút syndroma, melynél a pyriformis izom nyomást gyakorol az ülőidegre (n. ischiadicusra) ami panaszokat okoz.

Alagút syndromának azt a betegségcsoportot nevezzük, ahol egy perifériás ideg nyomás, leszorítás alá kerül lefutása mentén.

Nagyon fontos, hogy a panaszok és a pyiformis syndroma között ok-okozati összefüggés legyen, az orvos legfontosabb dolga az, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a beteg panaszait és tüneteit a PS (pyriformis syndroma) okozza.

A pyriformis syndroma tünetei

Anatómia

A piriformis izom a keresztcsont belső felületén ered, a nagytompor csúcsán tapad. Alatta lép ki az ülőideg (n. ischiadicus). Funkcióját tekintve a csípőt stabilizálja és a combcsont kirotátora. Tónusos izom, hajlamos a görcsre.

Tünetek

A pyriformis syndroma tünetei időnként meglehetősen megtévesztőek. Első és legfontosabb tünet a farból kiinduló fájdalom. A fájdalom lesugározhat a combba, lábszárba, időnként egészen a bokáig. Ritka esetben a fájdalom előre, a lágyékba is sugározhat. Fontos tudni, hogy köhögés-tüsszentés nem fokozza a fájdalmat, ellentétben a porckorong eredetű fájdalmakkal, melyek hasprés hatására fokozódnak.

A fájdalom ülésre, járásra erősödik, fekvéskor csillapodik. A páciensek a fájdalom jellegét görcsösnek, feszítőnek, égetőnek szokták leírni.

Zsibbadás is jelentkezhet, mely elsősorban az ülőideg lefutása mentén fordul elő.

Izomgyengeség (parézis) nem fordulhat elő az alsó végtagon pyriformis syndroma miatt, ha ilyet észlel más betegség állhat a háttérben.

A pyriformis syndroma tünetei
A PS (pyriformis syndroma) okai

Okok

A PS (pyriformis syndroma) okai szerteágazóak, leggyakrabban a csípő-fartájék valamilyen túlerőltetése áll a hátterében. Leggyakrabbanb sportolás következtében alakul ki, a felsorolt többi ok gyakorisága összesen nem éri el a sportátralmakét.

 1. Túlzott sportaktivitás
  Ahogy mondani szokták a PS (pyriformis syndroma) a futók betegsége. Való igaz, hogy igen gyakran futás, ezen belül is hosszútávfutás következtében alakul ki a betegség, de számos egyéb sport is okozhat fartáji fájdalmat. Ilyenek például a lépcsőzőgép, gyaloglás, step-aerobic vagy akármelyik labdajáték is.
 2. Medence asszimetria
  Amennyiben alsó végtagi hosszkülönbség áll fenn, a medencetáji izmok kompenzációra kényszerülnek és ebben komoly szerepet játszik a pyriformis (körteforma) izom is. A kezelés során nem szabad elfeledkezni erről és az esetleges végtaghossz különbséget ki kell egyenlíteni.
 3. Trauma
  Fenékre esés után előfordulhat a pyriformis izom vagy az ülőideg direkt sérülése. Ezeknek az eseteknek a gyógyhajlama sajnos meglehetősen rossz.
 4. Izomegyensúly-zavar
  Bizonyos esetekben a csípőtáji izmok egyensúlya megbomlik. Amennyiben a csípőközelítő izmok túl görcsössé válnak, a pyriformis izom kompenzálni kezd és fájdalmasan megfeszül.
 5. Tumorok
  Vannak olyan medence-tumorok, melyek direkt nyomást gyakorolnak az ülőidegre a medencéből való kilépésnél. Az ilyen daganatok meglehetősen ritkák, de kizárásuk mindenképp fontos.
Izomegyensúly-zavar

Differenciáldiagnózis

Rendkívül fontos, hogy a betegséget el tudjuk különíteni más, hasonló tüneteket okozó elváltozásoktól. 5 féle elváltozása okozhat hasonló tüneteket, mint a PS (pyriformis syndroma):

 • Porckorong sérv vagy csontos gerinccsatorna szűkület
 • Gerinc melletti kisizület gyulladása
 • Csípőizület közeli elváltozások (első sorban kopás vagy bursitis)
 • Keresztcsont-izület (SI izület) gyulladása
 • keresztcsont és kismedence tumorai

A Doctorfit kivizsgálási protokollja alapján minden betegnél kizárjuk ezeket az elváltozásokat.

Izomegyensúly-zavar
A pyriformis syndroma diagnosztizálása

Kivizsgálás

A pyriformis syndroma diagnosztizálása elsősorban a klinikai tünetek, másodsorban eszközös vizsgálatok alapján lehetséges.

A klinikai vizsgálatok legfontosabb része a beteggel történő konzultáció, mely kitér a panaszok keletkezésére, a tünetek és panaszok pontos leírására is. Természetesen a gondos fiziokális betegvizsgálat is elengedhetetlen része a konzultációnak.

A Doctorfit protokolljának része a pyriformis izomba adott tesztblokád, melynek rendkívül fontos szerepe van a klinikai diagnózis felállításában és egyben a terápia része is.

A kivizsgálás második lépése az eszközös vizsgálatok szervezése. Három vizsgálatot szoktunk elvégeztetni:

 • MR vizsgálat az ágyéki gerincről és csípőről
 • Kismedencei UH az esetleges kismedencei tumorok kizárására
 • Elektroneurográfia az alagút syndroma diagnózisának megerősítése vagy elvetése céljából

A klinikai vizsgálat, a tesztblokád és az eszközös vizsgálatok eldöntik, hogy a panaszok hátterében állhat-e pyriformis syndroma vagy nem.

Protokollunkban a Robinson által 1947-ben felállított kritériumokat tekintjük mérvadónak:

 • Gerinc elváltozás hiánya
 • Típusos helyen levő nyomásérzékenység
 • Fájdalmas ülés az érintett oldalon
 • Ülve, keresztbe tett lábakkal lesugárzó fájdalom jelenik meg.
 • A csípő hajlítása-közelítése és berotációja fájdalmat provokál a típusos helyen.
 • ENG vizsgálaton típusos elváltozás (H reflex eltűnése)

Gyakorlatunk szerint amennyiben a hat kritériumból négy megvan, és a tesztblokád pozitív,  bizonyítottnak tekintjük a pyriformis syndromát.