GY.I.K

GY.I.K

A pyriformis syndroma számos okból kialakulhat. Az orvosi konzultáció során elemezzük azokat az okokat, melyek a panasz fennállásához vezetnek és a kezelés során igyekszünk kiküszöbölni azokat.

Általánosságban elmondható, hogy a pyriformis syndroma egy olyan alagút syndroma, melyet az okoz, hogy a pyriformis izom valamilyen okból ráfeszül az ülőidegre annak kismedencéből történő kilépésénél. Ennek megfelelően bármilyen ártalom, ami a pyriformis izom megfeszüléséhez (spasticussá válásához) vagy gyulladásához vezet kialakíthatja ezt a betegséget.  Leggyakrabban futás, erőltetett gyaloglás vagy edzés-túlterhelés áll az elváltozás hátterében.

A pyriformis syndroma kezelése az esetek zömében konzervatív (nem műtéti). A helyesen alkalmazott konzervatív kezelési protokoll elmulasztja a tüneteket. A Doctorfit Gerincambulancia statisztikája szerint 15 sikeres konzervatív kezelésre esik egy műtét.

A pyriformis syndroma kezelése során egy un. steroidos-analgeticus blokádot alkalmazunk a pyriformis izomba. Amennyiben a teszt pozitív választ ad, a panaszok -legalábbis átmenetileg- megszűnnek.  Ebben az esetben a panaszokat nagy valószínűséggel pyriformis syndroma okozza.

Nagyon fontos, hogy csak a megfelelő technikával adott tesztblokádot szabad értékelni! Az izom meglehetősen mélyen fut, így a hagyományos tűkkel és fektetési technikával nem érhető el, így a helytelen technikával elért pozitív vagy negatív válasz sem értékelhető!

Maga a beavatkozás nem fájdalmas, kb. annyira kellemetlen, mint egy foghúzás előtti érzéstelenítés.

Maga a műtét altatásban zajlik, így nem fájdalmas. A műtét másnapján a drén eltávolítása némi kellemetlenséggel jár, de ez nem súlyos. A műtétet követő 7-10 napban előfordulhat fartáji fájdalom, de a sebgyógyulással egyidőben ez általában megszűnik.

Az alagút syndroma kifejezés azt jelenti, hogy egy adott ideg beszorul valamilyen anatómiai képlet alá (szakszóval compressió éri) és ez klinikai tüneteket, panaszokat okoz. Pyriformis syndroma esetén az ülőideg szorul be a pyriformis izom alá, de hasonlóan gyakori elváltozás, amikor a n. medianus szenved kompressziót a kéztőalagútban. Ez az un. kéztőalagút syndroma, vagy latinul carpal tunel syndroma.

Go to Top