Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a PS (pyriformis syndroma) kezelése az esetek döntő többségében nem műtéti! Operálni csak sikertelen konzervatív kezelés után szabad és ebben az esetben a sikeres műtét záloga a helyes diagnózis felállítása. Rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy ezt a műtétet csak a következő kritériumok teljesülése esetén szabad elvégezni:

  • Pozitív válasz a tesztblokádra
  • A Robinson kritériumok közül legalább 4 teljesülése

A műtétnek csak ebben az esetben van létjogosultsága.

Túlzott sportaktivitás

Minimal invazív technika

A beavatkozást un. minimal invazív technikával történik, melyet dr. Erbszt András, a Doctorfit Gerincambulancia igazgatója fejlesztett ki több, mint 10 éve.

A műtét lényege: A pyriformis izom tapadásának leválasztása és áthelyezése a nagytomporról. Az áthelyezés következtében az izom meglazul és nem fejt ki nyomást az ülőidegre.

Előnyei: A hagyományos műtéthez képest a következő előnyökkel számolhatunk:

  • kicsi és kozmetikai szempontból szebb heg
  • nincs izomroncsolódás
  • Az ér-idegképletek nincsenek veszélyben
  • Minimális vérzés
  • Gyorsabb felépülés

Hátránya:

Tekintettel arra, hogy az ülőideg nem kerül látótérbe direkt módon nem tudunk megbizonyosodni arról, hogy valóban nem nyomja semmi az ideget.  (a legújabb műtéti feltárás alkalmazásánál az ülőideg megtapintható és a sebész meg tud győződni arról, hogy van-e az izom alatt kompresszió az idegen).

Medence aszimmetria

A műtét menete

A műtétet a Róbert Magánkórházban végezzük, ahol a műtői és ápolási feltételek a nemzetközi sztenderdeknek megfelelőek.

Az operáció altatásban zajlik, mintegy egy órát vesz igénybe, a beteg oldalfekvésben helyezkedik el a műtőasztalon. A műtéti területbe egy drént helyezünk, amely a sebben felgyülemlett váladékot van hivatva eltávolítani a sebből. A csövet másnap vesszük ki a betegből.

Műtét utáni szakasz:

A beteg másnap hagyhatja el a kórházat, kb. 2 hétig mankóval kell közlekednie, ezt követően fokozatosan elhagyható. A varratszedés a 10. nap körül válik esedékessé. A munkába állás attól függ, hogy milyen természetű munkát végez a páciens.

A gyógytorna a 4. héttől kezdhető meg.

Medence aszimmetria