A pyriformis alagút syndroma okai szerteágazóak, leggyakrabban a csípő-fartájék valamilyen túlerőltetése áll a hátterében. Leggyakrabban sportolás következtében alakul ki, a felsorolt többi ok gyakorisága összesen nem éri el a sportártalmakét.

Túlzott sportaktivitás

1.) TÚLZOTT SPORTAKTIVITÁS

Ahogy mondani szokták a PS a futók betegsége. Való igaz, hogy igen gyakran futás, ezen belül is hosszútávfutás következtében alakul ki a betegség, de számos egyéb sport is okozhat fartáji fájdalmat. Ilyenek például a lépcsőzőgép, gyaloglás, step-aerobic vagy akármelyik labdajáték is.

Medence aszimmetria

2.) MEDENCE ASZIMMETRIA

Amennyiben alsó végtagi hosszkülönbség áll fenn, a medencetáji izmok kompenzációra kényszerülnek és ebben komoly szerepet játszik a pyriformis (körteforma) izom is. A kezelés során nem szabad elfeledkezni erről és az esetleges végtaghossz különbséget ki kell egyenlíteni.

Medence aszimmetria
Trauma

3.) TRAUMA

Fenékre esés után előfordulhat a pyriformis izom vagy az ülőideg direkt sérülése. Ezeknek az eseteknek a gyógyhajlama sajnos meglehetősen rossz.

Izomegyensúly-zavar

4.) IZOMEGYENSÚLY-ZAVAR

Bizonyos esetekben a csípőtáji izmok egyensúlya megbomlik. Amennyiben a csípőközelítő izmok túl görcsössé válnak, a pyriformis izom kompenzálni kezd és fájdalmasan megfeszül.

Izomegyensúly-zavar
Tumorok

5.) TUMOROK

Vannak olyan medence-tumorok, melyek direkt nyomást gyakorolnak az ülőidegre a medencéból való kilépésnél.