A hátfájás nagyon fájdalmas tud lenni, előfordulhat az is, hogy mozgásképtelenséget okoz. Normális esetben kihívjuk az ügyeletet, aki ad egy injekciót és enyhülnek a panaszok, de mi történik akkor, ha valamilyen oknál fogva nem tudunk segítséghez jutni? Mit tudunk tenni saját magunk vagy hozzátartozóink megsegítésére ilyen helyzetben? Íme néhány hasznos tipp az elsősegélynyújtáshoz korona idején.

  1. Nyugalomba helyezésMindenekelőtt a pácienst nyugalomba kell helyezni, ami elsősorban fekvést jelent. Aranyszabály az, hogy a beteget olyan pozícióban kell nyugalomba helyezni, ami számára a legkényelmesebb, legkevésbé fájdalmas.
  2. FájdalomcsillapításTermészetes, hogy a beteg részéről a legfontosabb igény a fájdalmak azonnali és hatékony csillapítása. A legfontosabb, hogy tudjuk, allergiás-e a beteg valamire. Ha kikérdeztük és nincs akadálya, adjunk fájdalomcsillapítót. Persze joggal merül fel a kérdés, hogy mit? Amióta az Algopyrin újra kapható vény nélkül én mindenkinek ezt ajánlom, mert gyorsan fejti ki hatását és elég hatékony is. Amennyiben van otthon kiváló szolgáltatot tehet a Cataflam is, de mindegyik diclofenac származék hatásos szokott lenni. Sajnos az a tapasztalatom, hogy a TV-ben reklámozott „csodafájdalomcsillapítók” kevésbé hatékonyak.
  3. Jegelés, hűtésAkut gerincfájdalom esetén érdemes a fájó testrészt hűteni, jegelni, ami egy ideig hatásos szokott lenni, de csodákat ne vájunk tőle. A módszer: 20 perc jegelés, 40 perc pihenő.

Amennyiben a fenti módszerek nem vezetnek eredményre, nincs mit tenni, keríteni kell egy orvost.

Dr. Erbszt András